Brand bij Kloosterboer

Brand bij Kloosterboer: Brand meester

Bij het op- en overslagbedrijf Kloosterboer in Vlissingen-Oost zijn twee loodsen door brand verwoest. Het vuur ontstond vanmiddag door kortsluiting bij werkzaamheden in een meterkast. Rond 23.15 uur werd het sein brand meester gegeven.

 

Bij de brand raakte een elektricien gewond. Het vuur was ook overgeslagen naar een tweede loods. Bij de brand kwam veel rook vrij die een gigantische rookpluim veroorzaakte, die tot in de wijde omgeving was te zien.

De gewonde elektricien was volgens de hulpdiensten na het ongeluk bij kennis, en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Er was ook een traumahelikopter opgeroepen, maar die bleek bij nader inzien niet meer nodig.

Nog geen brand meester

Het sein brand meester kon lange tijd niet worden gegeven, omdat de brandweer niet van binnenuit kon blussen. Daar waren kranen voor nodig die de constructie van de loods uit elkaar konden trekken zodat er onder het puin ook geblust en gecontroleerd kon worden op eventuele brandhaarden. Die kranen arriveerden rond 22.45 uur en een half uur later was de brand meester.

Ingestort

De twee loodsen konden niet worden gered en zijn volledig afgebrand. De brandweer probeerde vooral te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere gebouwen op het terrein. De wijde omgeving rondom het bedrijf was uit voorzorg afgesloten. Het goederenspoorverkeer door het havengebied werd stilgelegd.

Kloosterboer is een op- en overslagbedrijf dat met name gespecialiseerd is in gekoelde voeding. Het bedrijf heeft sinds 1982 een vestiging bij Vlissingen.

Op het terrein waar nu de twee loodsen in brand staan, staan onder meer een vrieshuis en een overslagkade. In de loodsen op het terrein is ruimte voor 1.700.000 m3 aan gekoelde voedingsmiddelen. In de loodsen die zijn afgebrand werd onder meer fruitconcentraat opgeslagen.

In de loodsen waar de brand woedde stond onder meer koelapparatuur. In eerste instantie kwamen er gitzwarte rookwolken vrij. Na verloop van tijd is de rookontwikkeling wat afgenomen en werd de kleur van de rook wat lichter.

Opgevangen bij een bedrijf in de buurt

Naast de gewonde elektricien zijn ook enkele andere mensen nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. Ze bleken in orde te zijn. Zo'n veertig andere medewerkers van Kloosterboer werden tijdelijk opgevangen bij een bedrijf in de buurt. Rond 18.00 uur konden ze naar huis.

Bron: Omroep Zeeland