Extra transformator nodig in Weesp

Er moeten maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat overal in Weesp de stroomvoorziening de komende jaren blijft werken. Toename van het stroomgebruik in het algemeen, maar ook de groei van de stad door nieuwbouw, zorgen ervoor dat de elektriciteitsvoorziening kwetsbaar wordt.

Grootschalige ontwikkeling van energie neutrale nieuwbouw

Het stroomverbruik van Weesp neemt toe, omdat de stad uit haar jasje groeit. “Deze grote stijging komt onder andere door de grootschalige ontwikkeling van energie neutrale nieuwbouw, de verduurzaming van bestaande bouw, de opkomst van elektrisch vervoer en het gunstige vestigingsklimaat voor bedrijven”, aldus netbeheerder Liander.

Om de toenemende ‘vraag naar stroom’ aan te kunnen moet Weesp samen met Liander aan de bak om de elektriciteitsvoorziening toekomstbestending te maken. Dat moet gebeuren door een bestaand transformatorstation langs de Gooilandseweg te verplaatsen en flink uit te breiden.

Veel meer stroom

De elektriciteitsvoorziening zit nu ‘vol’, zo stelt netbeheerder Liander. En dat terwijl het dubbele nodig is. Toch helpt alleen het vergroten van het transformatorstation niet. Er moet een tweede komen om de groei van Weesp aan te kunnen.
Dat tweede transformatorstation moet komen aan de noordkant van de stad. Dat is ook niet zo gek, want daar verrijst de grote woonwijk Weespersluis met 2.900 woningen. De grote nieuwe woonwijk vraagt nou eenmaal veel stroom. Bron: NHnieuws